Darul din spatele conflictului

Darul din spatele conflictului

Darul din spatele conflictului

Posted by Simona in Căsătorie, Relație, Violență 16 Apr 2015

Marele naturalist John Muir scria în 1906: “Nimic nu există singur în Univers, totul există în relație cu ceva”. Într-adevăr, se pare că, după cum și știința modernă acceptă, suntem cu toții conectați într-o rețea invizibilă, o rețea cosmică universală a creației prin care curge esența pură a vieții. Conexiunile electronice ale World Wide Web-ului sunt o formă materială de exteriorizare a  ceea ce a existat mereu într-o formă energetică.

Pare de la sine înțeles că preferăm să avem cât mai multe relații plăcute, întrucât ne simțim firesc atrași spre oamenii, experiențele și locurile cu care rezonăm armonios. În același timp, merită să ne amintim un alt adevăr important: unii dintre cei mai buni învățători și unele dintre cele mai bune lecții ne vin din experiențele și de la oamenii care ne provoacă, care “ne calcă pe nervi” și care le aduc la suprafață. O prietenă mi-a spus o dată, referindu-se la un conflict pe care l-am avut cu un fost partener: “Ai primit cel mai frumos dar într-un ambalaj de rahat”. Așa a fost!

Jung spunea că ceilalți sunt doar o oglindă a noastră. Dacă ceva ne deranjează la ceilalți, cu siguranță este o reflectare a ceva ce ne deranjează la noi înșine sau a unui aspect al vieții noastre cu care nu suntem pe deplin aliniați. Celălalt poate fi declanșatorul unei situații inconfortabile pentru noi, dar niciodată cauza. Cauza se află în noi. Din această perspectivă, putem fi recunoscători celor care ne pun în situații în care ne este greu. Acest tip de experiențe și de oameni ne poate ajuta să ieșim din coconul auto-creat care ne limitează și să luăm în considerare alternative care ne forțează să creștem.

Conflictul poate energiza orice relație și, când este abordat cu o atitudine pozitivă și constructivă, conduce la soluții și idei creative. Studiile făcute asupra cuplurilor care au o viață fericită împreună afirmă că 66% din conflicte se perpetuează sub o formă sau alta și doar 34% din conflicte se rezolvă definitiv.

Conflictele ne încurajează să ne forțăm limitele, să săpăm mai adânc și să învățăm să fim persoane mai bune. E ușor să fii iubitor și plin de compasiune față de cei care te tratează frumos, dar creșterea autentică apare atunci când tratăm cu o atitudine iubitoare pe oricine interacționează cu noi, onorând astfel acea esență universală a vieții care curge prin noi toți.

Ai putea spune că teoria asta sună bine, dar cum să procedezi în realitate dacă simți o putenică opoziție la astfel de oameni și experiențe? Iată câteva sugestii care ar putea fi utile:

Dacă întâlnești pe cineva care îți stârnește un puternic sentiment negativ, examinează detaliat acel sentiment. Ce anume din ideile sau personalitatea lui te irită atât de tare? Poate că există în tine însăți ceva similar cu al acelei persoane care te face să vrei să fugi cât mai departe? În cartea “A Path With Heart”, Jack Kornfield povestește despre întoarcerea sa la New York după ce trăise într-un ashram ani de zile. Se simțea complet liniștit, detașat și credea că stăpânește arta de a rămâne calm în orice situație. Dar, în timp ce se afla într-o sală de așteptare, niște femei se uitau critic la îmbrăcămintea lui și el a simțit instantaneu că se umple de mânie. A realizat atunci că pregătirea sa spirituală nu atinsese acea dimensiune interpersonală a vieții pe care o crezuse el. Aceasta l-a ajutat să meargă mai departe.

            Învață să vezi în fiecare persoană care îți iese în cale un învățător. Ce poate să te învețe persoana de lângă tine? Soția, șeful, vecinul tău?  Fiecare te poate învăța ceva despre viață dacă ești deschis pentru asta. Adu-ți aminte de Siddhartha lui Hermann Hesse, care- întâlnind-o pe frumoasa Kamala, a spus: “Astfel de femei vor avea întotdeauna multe să ne învețe”. La fel și în cazul oamenilor pe care poate îi percepi doar materialiști, egoiști și lacomi, personaje zgomotoase și arogante, ca să enumăr doar câțiva.

            Aruncă o privire în trecutul tău și întreabă-te: de cine îmi amintește această persoană? Am vreun vechi resentiment, vreo rană anume pe care această persoană mă face să mi-o amintesc? Dacă da, atunci caută metode de a-ți rezolva propria problemă, care uneori este proiectată pe persoana din fața ta. Ea poate fi un indicator a ceva ce ai neglijat și necesită din partea ta atenție.

            Deși poate părea ciudat, își propun să intri periodic în contact cu cei care au puncte de vedere diferite sau o viziune diferită asupra vieții. Încearcă sincer să înțelegi cum și de ce gândesc ei în felul în care o fac. S.Freud afirma o dată că este “sinucidere intelectuală” să vorbești doar cu cei care gândesc și cred ca și tine.

Pe scurt, nu-ți fie teamă de conflict. Nu sugerez să îl cauți peste tot, dar când efortul de a-l evita este mult prea mare, mai bine lasă-l să intre în viața ta.  Fii doar atent/ă la ce este în spatele conflictului, la darul pe care ți-l poate aduce. Poate fi o ocazie să conștientizezi și să îți asumi ceva nou despre tine, să acționezi diferit și astfel să devii o persoană mai flexibilă, mai creativă și mai evoluată. Îți propun să lași fiecare conflict să te transforme în cea mai sănătoasă și iubitoare versiune a ta, capabilă să se bucure de viață în orice moment.

Post a comment