Love coaching

Mi se întâmplă uneori, fiind întrebată despre meseria mea, să simt nu îi pot exprima în întregime esență.

Federația Internațională de Coaching, a cărei certificare o dețin și eu, definește coaching-ul ca un parteneriat într-un proces care stimulează evoluția, concretizat prin intermediul conversației, între un coach profesionist și un client,  pentru ca acesta să ajungă la rezultatele pe care și le dorește.

Da, există tehnici de coaching și un proces cu pași clari pe care îi urmăresc de fiecare dată. În același timp, cred că esența coaching-ului merge dincolo de acestea.  Prin coaching se crează un spațiu unic în care clientul se simte în siguranță, are mai multă încredere să se uite autentic la el și la comportamentele lui, să conștientizeze că e la originea a ceea ce i se întâmplă, ca fundație pentru a face schimbarea pe care și-o dorește.

La bază, rolul unui coach este de a amplifica şi a provoca perspectivele pe care le aude pentru a facilita generarea de noi soluţii.

Sună destul de simplu, dar dacă te gândești mai bine, când a fost ultima dată când te-ai simțit realmente ascultat/ă? Cât de des, ai ocazia să stai și să te concentrezi pe îndelete asupra provocarilor cu care te confrunţi? Unul dintre marile daruri pe care ți le poate oferi un coach este ascultarea profundă. În discuția cu un coach poți beneficia de un spațiu privilegiat, aproape intangibil în circumstanțe curente.

Pe parcursul ascultării focusate, apare inevitabilul Care este…?  Cum…..? Ce te face să …? Dacă ai…? Aceste întrebări precum și altele te pot face ca şi client să te opreşti și să schimbi perspectiva din care vezi lucrurile și pot conduce la momente ‘aha’. Partea mea preferată în sesiunile de coaching (individuale sau de grup) apare atunci când clienţii constată:  “Până acum nu am văzut lucrurile în felul ăsta!” Această schimbare de perspectivă transformă blocajele și crează o nouă energie în care clientul gaseşte soluţii pentru a mișca lucrurile în direcția pe care el o doreşte.

O dată ce ajungi la un punct în care cunoști următorii pași, trebuie să te asiguri că nu te lași distras și că nu pierzi focusul de pe obiectivele tale. Coach-ul se dovedește un partener de încredere, care nu te ajută doar să îți definești obiectivele şi paşii pe care îi ai de facut, ci și să ții socoteala rezultatelor și să te susțină în drum spre atingerea lor. Acompanierea sa în asumarea responsabilității îți crește șansele de reușită.

Accentul pus pe “action, accountability, and follow through” este specific coaching-ului, astfel încât, pas cu pas, clientul ajunge să-și transpună obiectivele în realitate. Există o vorbă care se potriveşte foarte bine şi în coaching: “Un elefant se mănâncă bucată cu bucată”,

Coach-ii lucrează cu clienți în toate ariile, incluzând afaceri, carieră, finanțe, sănătate, relații.  Love Coaching-ul are ca pricipal interes aria relațiilor de iubire: iubire față de sine și iubire față de partener.

Când se îndreaptă către Love Coaching, clienții cu care lucrez- majoritatea, femei, se confruntă cu trei mari provocări:

 • Sunt singure și își doresc să intre într-o nouă relație de dragoste
 • Sunt nesigure de viața lor și nu știu cum să meargă mai departe, astfel încât să poată trăi cu bucurie și, desigur, în iubire
 • Sunt parte a unui cuplu cu provocări și își doresc să își transforme relația, pentru a se putea bucura din nou din plin de această parte a vieții lor.

Ca urmare a unui proces de Love Coaching, clienții cu care lucrez obțin claritate ca prim pas. Se uită la ei, la comportamentele și acțiunile lor, dintr-o perspectivă diferită, neimaginată înainte. Identifică semnificațiile din spatele acestora și intră în contact cu emoțiile lor profunde. Mai mult, dobândesc abilitatea de a vedea dincolo de comportamentele și acțiunile celorlalți. Conștientizează că nimic nu este întâmplător. Dobândesc sau își adâncesc credința că ei sunt responsabili pentru tot ce trăiesc.

Perspectiva diferită asupra lor și asupra provocărilor cu care se confruntă, împreună cu asumarea responsabilității sunt scânteia care aprinde schimbarea. Clienții cu care lucrez dobândesc încredere că pot avea relațiile pe care și le doresc și acționează diferit!

Acţionând diferit ajung la rezultate diferite! Din momentul în care își schimbă cadrul de referință, încep să găsească noi abordări pentru a începe o nouă relație, a o trăi. Fiecare client/ă își găsește acea soluție unică ce se potrivește circumstanțelor în care acționează. Apoi își alcătuiește un plan de acțiuni concrete pentru a implementa această soluție.

În funcţie de fiecare persoană, planul de acţiune oferă răspunsuri la intrebari precum:

 • Unde pot întâlni un nou partener/ă?
 • Cum ştiu că sunt pregătit/ă?
 • Cum pot iniţia cu succes o nouă relaţie?
 • Cum flirtez şi apoi cum trec dincolo de atracţia fizică?
 • Cum menţin interesul celuilalt?
 • Cum cresc relaţia spre asumare totală?
 • Cum reaprind dorinţa sexuală?
 • Mă despart sau rămân în relaţie?
 • Cum facem faţa certurilor, neînţelegerilor si ne refacem relaţia?
 • ş.a.

Rezultatele concrete diferă: unele cliente au început noi relații sau și-au îmbunătătit relația așa cum nu își imaginau, altele au renunțat la despărțire. Unele s-au căsătorit sau au rămas însărcinate pe parcursul procesului de coaching. Însă cu toate au în comun un lucru: sunt fericite de relația pe care o au cu ele însele si cu ceilalţi, iar eu sunt bucuroasă că mi-au permis să le acompaniez în acest demers.