Să rămân sau să plec?

Sa raman sau sa plec

Să rămân sau să plec?

Posted by Simona in Căsătorie, Întreab-o pe Simona, Relație 16 Apr 2015

Şi au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” se dovedește o dorință mai greu de împlinit în cazul tău? De ceva timp simți că îți este din ce în ce mai greu în relația ta. Poate te gândești că e timpul să mergi mai departe, dar nu esti sigură. Simți că nu este totul pierdut și că relația voastră ar putea avea șanse să redevină tot ce a fost și chiar mai mult decât atât.

Ce ai putea să faci pentru a lua împăcată o decizie?

Din punctul meu de vedere, sunt foarte multe aspecte care merită să fie luate în considerare. În cele ce urmează îți propun să ne uităm împreună la câteva.

Un prim pas ar fi să conștientizezi și să accepți că nici un bărbat nu este perfect (așa cum nu există nici o femeie perfectă). Este foarte greu ca un bărbat să întruchipeze la nivel maxim tot ce îți dorești. Unele lucruri îți revin ție. Așadar, e nevoie să stabilești care îți sunt așteptările esențiale de la un bărbat, care sunt acele lucruri fără de care nu poți trăi în relație și care sunt așteptările la care poți renunța. Mă refer la lucrurile pe care ar fi ideal să le ai îndeplinite, dar poți trăi și fără ele sau ți le poți satisface singură. Un fel de conștientizare a nevoilor esențiale și a dorințelor mai puțin importante, dacă vrei.

Iată câteva întrebări care te pot ajuta să îți clarifici mai bine:

Îl mai iubești? Gândul îți zboară la el zi și noapte, simți că îți lipsește, ai vrea să fie alături de tine? Poți să te simți singură și în prezența altor oameni, dacă el nu este acolo. Poate că dorești să împărtășești cu el ce ți se mai întâmplă și simți impulsul să pui mâna pe telefon, să îl suni. Dorința de a fi lângă acel Cineva este diferită de cea de nu fi pur și simplu singură.

Mai simți admirație față de partenerul tău de cuplu? Simți la rândul tău că ești admirată și valorizată? Cu siguranță, la începutul relației, admirația reciprocă era prezentă. Ce ai putea face pentru a-i crește din nou intensitatea? Studiile făcute de renumitul specialist în relații de cuplu, John Gottman, arată că cele două trăsături principale ale cuplurilor care rămân împreună și se bucură de relația lor sunt afecțiunea și admirația pentru partener.

Mai există atracție fizică între voi? Dacă atracția intensă de la început s-a mai stins, ce simți în legătură cu asta? Îți lipsește conexiunea sexuală? Este pentru tine o parte importantă a relației? Dacă atracția sexuală s-a diminuat, ce ai/ați putea face pentru a o reaprinde?

Mai există atracție fizică între voi? Dacă tu și partenerul tău aveți multe interese comune și vă place să faceți anumite lucruri împreună, asta dă o mare valoare relației. Să ai o companie de calitate- un om cu care adori să petreci timpul. poate fi diferit de a avea partide de sex pasional în fiecare noapte, dar pentru o relație de calitate este unul dintre cele mai importante aspecte. Cât de plăcută este compania partenerului pentru tine? Fă o listă cu lucrurile pe care vă place să le faceți împreună. Poate sunt unele în stare latentă, pe care le puteți reactiva, mai ales din cele pe care le făceați la începutul relației voastre. Poate aveți idei noi de a petrece timp împreună în mod plăcut.

Cât de bine comunicați? Te simți confortabil să te exprimi deschis lângă partenerul tău? Îi acorzi suficient spatiu pentru ca, la rândul lui, să se manifeste cu ușurință și să comunice cu tine? Aveți un “sistem” pentru a comunica atunci când apar conflictele inerente oricărei relații?

Tu ce interese mai ai independent de partener? Găsești satisfacție autentică în activitățile tale profesionale sau sociale? Îți place să studiezi, să susții cauze sociale sau umanitare ș.a.m.d.? Dacă simți că activitățile personale nu te mai satisfac, se poate să fi cerut o compensare de la partener. Dacă e cazul, gândește-te că și partenerul tău se poate simți sub presiune dacă tu îi ceri să fie totul pentru tine. Ce ai avea de făcut pentru a te reconecta profund cu plăcerile personale înainte de a decide dacă îți dorești să mergi mai departe?

Cât de mult îți pasă de latura materială?Acesta e un subiect de luat în seamă, deoarece pentru unele persoane pierderile materiale pot fi considerabile. Unii aleg să rămână mai departe în relații care nu îi mai implinesc, deoarece consideră inacceptabil să piardă anumite lucruri. Poate fi o casă de vacanță pe care o împărțiți, un abonament la clubul favorit sau, pur și simplu, un pat cu o saltea grozavă. Tu știi mai bine ce și cât contează.

Până la urmă, nimeni altcineva nu îți poate spune cât ești de fericită sau cât ar trebui să fii de fericită. Tot ce îți pot eu spune este că, o dată cu trecerea anilor, e bine să evaluezi cu atenție  ceea ce valorizezi cu adevărat într-o relație.

Dacă tu și partenerul tău vă gândiți serios la separare, mai este un ingredient la care vă invit să fiți atenți: colaborarea. Dicționarul o definește drept procesul de a lucra împreună cu celălalt la un proiect comun. Fără colaborare și efort din ambele părți, sunt șanse minime ca relația voastră să dureze.

Aveți un proiect de viață comun sau un scop care este mai presus de voi?Pentru mine, orice relație presupune și o dimensiune spirituală a celor implicați, o anumită împlinire care se poate realiza doar prin intermediul acelei relații. Care sunt visurile voastre comune? Cum sunteți conectați la proiectul comun de viață? Aveți deja un proiect comun: relația de cuplu. Asigurați-vă că îi acordați suficientă energie pentru o colaborare reușită.

Îți propun să re-evaluezi aspectele de mai sus ca să vezi cât de serios îți dorești să închei relația. Dacă încă mai dorești să colaborezi cu partenerul tău, fă ceea ce ține de tine și comunică-i asta. Dacă simți nevoia să vorbești cu cineva din afara cuplului, poți alege un coach, un consilier, un mentor sau un prieten bun. Fă-ți un plan care să îl impresioneze pe partenerul tău și să-l convingă să ți se alăture în acest proiect. Faceți din relația de cuplu un obiectiv prioritar și apucați-vă de treabă!

M-aş bucura să împărtăşeşti mai jos, la comentarii, ceea ce este important pentru tine!

Post a comment